Jakie zioła można zasadzić w kuchni?

W ostatnich latach do Polski dociera wiele trendów związanych z odpowiedzialną konsumpcją i proekologicznym trybem życia. Segregacja śmieci, kupowanie produktów z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu czy też żywności organicznej to tylko niektóre z nich.

Kolejnym jest zakładanie miejskich ogrodów, dzięki którym – w zaciszu własnego mieszkania lub balkonu w centrum metropolii – możemy wyhodować sobie własne warzywa oraz zioła do wykorzystania w kuchni. Wystarczy do tego skrzynka z ziemią i sadzonka lub nasiona wybranych przez nas przypraw.

We własnej kuchni możemy wyhodować praktycznie wszystkie rodzaje ziół potrzebnych do wykorzystania w sztuce kulinarnej rozmaitych krajów. Najprościej będzie zacząć od szczypiorku, który możemy zacząć uprawiać, umieszczając w ziemi kiełkującą cebulę lub czosnek.

Jeśli zaś kupimy odpowiednie sadzonki lub nasiona, możemy wyhodować na własne potrzeby bazylię, rozmaryn, tymianek, szałwię, pietruszkę czy koperek. Wszystkie te zioła są bardzo proste w uprawie.

Bartosz
News Reporter
Interesuje się informatyką i grami planszowymi. Uwielbia grać w pokera. Wielbiciel dobrych alkoholi i bałkańskiego jedzenia.